Hvad er licens?

hvad er licensMange er ikke helt klar over, hvad licens (også kendt som medielicens) egentlig er. Derfor har vi her hos Watzmenow.tv skrevet en guide, der hjælper dig med bedre at forstå licensen.

Licens er en afgift, der bliver opkrævet, hvis du ejer tv, radio, tablet, smartphone eller en computer, der er i stand til at modtage lyd og billede fra internettet. Afgiften er blev til blandt andet at finansiere public service, blandt andet TV og radio fra Danmarks radio. Dette er med til at gøre, at Danmark har tv, radio og internettjenester, der ikke er kommercielle, politiske eller økonomisk afhængige. Det er også en af de årsager til, at du ikke ser reklamer på DR’s kanaler.

Skal jeg betale licens?

Du skal betale licens, hvis du ejer TV, radio, computer, smartphone eller tablet, der kan modtage data fra nettet. Altså vil det sige, at du også skal betale licens, hvis du ejer en tv pakke. Licens er en regning for sig, og det er ikke noget tv udbyderne som sådan har noget med at gøre.

Betaler man ikke licens, blev der i 2013 indført en lov, der gør, at man skal betale det dobbelte beløb, hvis man bliver opdaget i det. Det er blevet beregnet, at der cirka er 6% af den danske befolkning, der ikke betaler den medielicens, de burde. Tallet er langt højere hvis du kigger på aldersgruppe 18 til 29 år. Her er det 4 ud af 10, der ikke betaler licens selvom de burde.

Hvad koster det?

Prisen for licens ændrer sig en smule fra år til år. Det er den samme pris, der er gyldig for alle. Det er lige nu kun pensionister, der kan søge om at få den halveret, hvis deres indkomst ikke er høj nok. Prisen for licens i 2016 er 2.477 kroner, og i 2017 bliver den 2.492 kroner. Man kan enten vælge at betale halvårligt eller månedligt. Licensen betales kun per husstand, det vil sige, at i kun skal betale licens en gang, selvom i for eksempel er 3 i huset.

4 hurtige om licens

  • Du skal betale, når du er over 18 og ejer et licenspligtigt tv, radio, pc, tablet eller smartphone.
  • Der blev i 2012 indbetalt godt 4,7 milliarder kr. i licens.
  • Prisen for licens i 2016 er 2.477 kroner årligt.
  • Licensen er med til at sikre public service

Vil du gerne læse mere om licensen, så anbefaler vi, at du tager et kig på DR’s hjemmeside.